mércores, 14 de xaneiro de 2015

Empanada de cogomelos e xamón

Ingredientes: 

Masa: 400 g de fariña de arroz, 200 g de fariña de teff, 50 g de amidón de agre de yuca, 2 ovo, 10 g de lévedo seco, 1,5 culleriñas de sal, 250 ml de auga morna (menos de 35ºC)

Recheo: 400 g de cogomelos variados, 1 cebola mediana, 50 g de tacos de xamón, 1 dente de allo, aceite virxe extra, sal, pementa negra moída, azafrán.


Elaboración:

Masa:
  1. Acender o forno a 50ºC
  2. Poñer o lévedo seco na auga morna (menos de 35ºC) cun pouquiño de azucre, deixar repousar ata que faga escuma.
  3. Poñer no bol da batedora as fariñas, o ovo e o sal, comezar a amasar.
  4. Engadir o lévedo disolto na auga. Seguir amasando ata que a masa se despegue das paredes do recipiente.
  5. Meter no forno uns 10 minutos ata que a masa comece a levedar.
  6. Sacar a masa do forno e volvela a amasar. Reservar.
Recheo:
  1. Picar a cebola e poñela nunha tixola con aceite ao lume suave. Deixar que se faga sen que colla cor.
  2. Picar moi fino o dente de allo e engadilo á tixola.
  3. Lavar e picar os cogomelos. Cando a cebola xa estea transparente engadir os cogomelos á tixola e os tacos de xamón. Remexer e deixar que se fagan lentamente.
  4. Cando os cogomelos estean feitos , uns 20 minutos, probar para rectificar de sal e engadir a pementa e o azafrán. Remexer e seguir cociñando uns 5 minutos máis.
  5. Retirar do lume e reservar para que o recheo non estea demasiado quente á hora de montar a empanada.

Montaxe:
  1. Acender o forno a 200ºC.
  2. Dividir a masa en dous anacos, un un pouco máis grande que o outro.
  3. Estirar os dous anacos de masa entre papeis do forno. A tapa de abaixo deixala un pouco máis grosa que a de enriba.
  4. Cubrir a tapa de abaixo co recheo, tapar coa tapa de enriba e pechar os bordos.
  5. Pintar a superficie coa xema de un ovo e un pouco de leite.
  6. Meter no forno durante 20 minutos.

Dificultade: Alta
Tempo aproximado: 2 horas